onsdag 9 januari 2013

Biscotti

Detta recept på biscotti skapades när jag av misstag råkade lägga i 100g smör i smeten. Resultatet blev dock riktigt lyckat och med lite finjusteringar är nog detta det bästa receptet på apelsin och mandel biscotti som jag vet. Perfekta tillbehöret till glass och sorbet eller till kaffet.

Receptet räcker till en plåt. Jag gillar verkligen apelsin, så vill man ha mindre apelsinsmak ta bort saften och/eller minska på skalet.


100g mandel
125g socker
100g smör
1,5 ägg
skal från en hel apelsin
ca. 1tsk saft från en apelsin
230g vetemjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
0,5krm salt

Skålla mandeln och hacka grovt.

Vispa smör och socker "vitt" och fluffigt och rör därefter i saften och skalet från apelsinen. Tillsätt ägg och vispa det fluffigt. Vänd ner mandeln. Det gör ingenting om smeten "skär" sig lite. Det gör den pga temperaturskillnaden mellan ägg och smörblandning.

Blanda mjölet, vaniljsockret, bakpulvret och saltet i en separat skål. Sikta i de torra ingredienserna i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.

Forma degen till rulle och ställ i kylen i minst 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut degen och klyv den på mitten. Forma degen till två längder som är lika långa som din plåts långsida. Lägg längderna på bakplåtspapper på en plåt. Platta till lite och grädda i ca. 40 minuter. Skär längderna genast till lagom stora bitar och sätt in plåten i din avstängda ugn. Låt de stå på eftervärme i ca. 30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar