Att komma hem och ta en kanelbulle efter en lång dag i skolan eller ta en mellan loppen på en simtävling, är bland det godaste som finns. Så när jag upptäckte att mitt förråd i frysen var slut, var det bara att ställa sig och baka nya. Eftersom det är fettisdagen på tisdag passade jag också på att göra några släta bullar när jag ändå var igång. Här kommer det ultimata basreceptet för bullar. Baka ut till släta bullar, kanelbullar, fyllda bullar, you name it :)
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
50 g jäst
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
150 g smör
12 dl vetemjöl
Blanda lite av mjölet med sockret, saltet, jästen och kardemumman. Värm mjölken till fingervarmt och rör ner i mjölblandningen. Tärna ner smöret och arbete in smöret i "degen". Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en jämn smet. Jäs degen under handduk i ca. 1h.
Sätt ugnen på 200 grader och baka ut bullarna till önskade bullar. Låt jäsa ytterligare i 30 min, pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ca. 15-20 min.
Ruffy gillar också kanelbullar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar